PRZEWODNIK PIWOSZA

Degustacja piwa.

Przede wszystkim pamiętajmy, że piwo jest produktem biologicznie delikatnym, bardzo wrażliwym na temperaturę i światło. Przez złe warunki przechowywania i niewłaściwe serwowanie można pogorszyć lub całkowicie zagubić walory piwa. Przeznaczone do spożycia w lokalu lub w domu piwo musi być przechowywane w chłodzie, chronione przed światłem i wysoką temperaturą; niewskazane jest również zbytnie oziębianie (piwo traci smak). Znawcy piwa wiedzą, że należy je pić schłodzone, powinno się pić piwo o temperaturze 8-12 st. C Niezależnie od formy, naczynie z którego będziemy pić piwo wymaga właściwego przygotowania. Szklankę czy kufel trzeba całkowicie oczyścić z tłuszczu, gdyż nawet drobne jego ślady mogą spowodować zbyt szybkie opadanie piany. Po umyciu szkła minimalną ilością detergentu musi być ono płukane w dużej ilości wody i suszone tak, aby nie pozostawić żadnego osadu na szkle, np. tkaniny ze ściereczki. Na chwilę przed nalaniem piwa do naczynia zaleca się je zwilżyć, gdyż szkło zbyt suche przyspiesza wydzielanie rozpuszczonego w piwie dwutlenku węgla.
O prawdziwym znawcy świadczy to, w jaki sposób napełnia naczynie piwem. Znawca robi to kierując się następującymi zasadami: szklanka powinna być nachylona pod kątem 45 stopni w odległości 2,5 cm od nalewaka. Nie może się opierać na kurku, z którego piwo winno się lać „pełną parą”. Gdy szklanka jest w połowie pełna, należy ją stopniowo ustawić w pionie. Reszta piwa leci prosto do szklanki, co zapewnia właściwe uwolnienie dwutlenku węgla tworząc pianę o wysokości 2,5 cm.
Gdy już wiemy co pić, w czym i jak podać, możemy wybrać miejsce gdzie można usiąść i wychylić szklaneczkę przedniego piwa. Dobre piwo jest idealnie przezroczyste o ładnym złocistym kolorze. Gęsta piana utrzymuje się co najmniej 3 minuty, a w napoju nie pojawia się ślad osadu czy zmętnienia. Po wypiciu piwa na ściankach szklanki pozostają „pierścienie” utworzone przez pozostałości piany.

 

 

Piwna Piana.

Warstwa piany jest nie tylko estetyczna, ale także użyteczna. Dzięki pianie – piwo dłużej zachowuje własny aromat. Chroni ona piwo przed kontaktem z tlenem i zapobiega jego niszczycielskiemu oddziaływaniu na niektóre składniki. Z tego względu szklanki winny mieć taką wielkość, aby jednorazowo można było do nich przelać całą zawartość butelki. Piana powinna się wznosić do brzegu naczynia.
Niektóre piwa powinno się nalewać w specyficzny sposób. Np. Guinnessa nalewa się na dwie tury. Najpierw napełnia się ¾ szklanki i odstawia na około 2 min. – piwo musi nabrać czarnobrunatnego koloru, wtedy piana pięknie się układa. Dopiero potem dolewa się do końca i odstawia, czekając, aż piana będzie gęsta i biała.